Wat doe je als je gelooft

In een klooster gaan, een ichtusvisje op je auto plakken, als zendeling vertrekken naar Afrika, nooit meer naar een feest gaan? Het kan hoor, maar het kan ook anders.

Er bestaat niet zoiets als een diploma 'Geloven voor dummies', 'Geloven voor gevorderden' en 'Geloven voor experts'. Als je nog maar kort geleden hebt besloten dat God een belangrijke rol mag vervullen in je leven, dan wil je God leren kennen. Dat houdt nooit op, want God is zo groot dat je steeds weer nieuwe dingen over Hem leert. Dat doe je door de Bijbel te lezen, daarover te praten met andere gelovigen en door te bidden. Er zijn geen dummies en experts, hooguit gelovigen die wat meer ervaring hebben, vaker onderuit zijn gegaan en weer opnieuw zijn begonnen. Want dat kan bij God.

Als richtlijn hebben we twee belangrijke teksten uit de Bijbel. Het zijn teksten van Jezus die je vindt in het Bijbelboek MatteĆ¼s. De eerste is de instructie om van God en van je naaste te houden:
"Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat."
De tweede is een oproep om in actie te komen:
"Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld."

Genoeg om mee te beginnen, nietwaar. Het helpt om in je geloof mensen om je heen te hebben waar je mee kan optrekken. Samen leer je veel en kan je elkaar scherp houden. Je kan ook op elkaar letten, zodat je een steuntje in de rug kan geven (of krijgen) als het nodig is. Dat kan bij ons, maar het kan ook in een andere kerk. Je bent welkom bij ons en anders helpen we je op weg naar een van de andere kerken in de buurt.

Jij en geloven
Waarom God er ook voor jou is